Zwaardvis

Niet alleen een prachtige vis, maar ook onweerstaanbaar lekker.

Keurmerken

 
temp
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Zwaardvis

Xiphias gladius (Latijn)
Sword fish (Engels)
Schwertfisch (Duits)

 

Verspreiding

De zwaardvis is een straalvinnige vis die behoort tot de baarsachtigen. Deze zoutwatervis is in brak water nog nooit aangetroffen. Hij prefereert een gematigd klimaat en heeft zich verspreid over de drie belangrijkste oceanen van de wereld (Grote, Atlantische en Indische Oceaan). Bovendien komt de zwaardvis voor in de Middellandse Zee. Vangsten aan de Nederlandse kust zijn zeer zeldzaam.
De diepteverspreiding is 0 tot 800 meter onder het wateroppervlak.


Biologische kenmerken
Een zwaardvis kan tot 650 kilogram wegen en een lengte bereiken van 455 cm. De grote exemplaren zijn altijd vrouwtjes.

De soort voedt zich met vissen als makreel, tonijn etc.
Met maximaal 90 km per uur behoort de zwaardvis tot de allersnelsten in onze wereldzeeën. Hij houdt zich op in water met temperaturen tussen de 5 en 27 graden Celsius.
Het is een echte roofvis en doodt of verwondt de prooi door een slaande beweging met het "zwaard".

 

Overige informatie
De zwaardvis is zeer populair, niet alleen bij beroeps- en sportvissers maar ook gastronomisch gezien.


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Zwaardvis heel
Zwaardvisfilet filet
Zwaardvisfilet porties

Zwaardvis spies

 

Ingrediënten

 

  • 750 gram zwaardvis
  • 1 lepel zout
  • 1 lepel citroensap
  • 1 lepel olijfolie
  • 1 lepel uisap
  • 1 theelepel rode peper
  • 12 laurierbladeren

 

Saus:

  • sap van 1 citroen
  • half glas olijfolie
  • half bosje peterselie

 

Bereidingswijze     

  1. Snijd de vis in blokjes van ongeveer 4 cm.
  2. Strooi er zout, peper, olijfolie, citroensap, uisap en de laurierbladeren overheen.
  3. Goed mengen en 5 tot 6 uur in de koelkast laten staan.
  4. Rijg de vis aan een spies maar laat tussen de stukken vis wat ruimte over.
  5. Roosteren op de barbecue.

 

Serveren:

met de saus van het citroensap, olijfolie en gehakte peterselie.

 

Tip:

lekker met gepofte aardappelen.

Zwaardvis (100 g) bevat 119 calorieën.
Calorieën Verdeling: 19% vet, 0% koolhydraten, 81% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerZwaardvisGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerZwaardvisTekst.jpg