Zonnevis

Exclusief, met een garnaalachtige smaak.

Keurmerken

 
temp
temp
temp-thumb
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Zonnevis

Zeus faber (Latijn)

John Dory (Engels)

Heringskönig (Duits)

 

Verspreiding

De zonnevis leeft bij voorkeur op een diepte tussen de 50 en 150 meter en komt voor in kustwateren van de oostelijke Atlantische Oceaan van Noorwegen tot Zuid-Afrika, in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee en het westen van de Grote Oceaan.

De vis komt niet veel voor in onze wateren maar wordt sporadisch wel gevangen door sportvissers, bijvoorbeeld in de Grevelingen.

 

Biologische kenmerken

De normale lengte van een volwassen exemplaar ligt tussen de 29 en 35 centimeter. Maximaal kan de zonnevis 90 centimeter worden, en 8 kg zwaar.

Door de zeer afgeplatte en hoge vorm lijkt het een platvis, maar de ogen staan aan beide zijden van het lichaam.

Deze roofvis leeft van haring, grondels, zandspiering, horsmakrelen en pelsers, maar ook kreeftachtigen en inktvissen.

Het is een opvallende vis met een grote kop, een uitstulpbare bek en lange draden bij de rugvin.

Evenals de schelvis heeft deze geel met bruin gekleurde soort een zwarte vlek op de flanken vlak achter de borstvinnen


Overige informatie

De kenmerkende vlek die aan de zon doet denken wordt ook wel de 'vingerafdruk van de Heilige Petrus’ genoemd.

De vis heeft veel bijnamen zoals Sint Pietervis, zeehaan en spiegelvis.

Het Dory in de Engelse benaming verwijst mogelijk naar het Franse woord Doré (van goud).

 

Bij Fix Fisch verkrijgbaar als

heel, filet met en zonder vel.

Zonnevis met groenten

 

Ingrediënten

  • 250 g broccoli
  • 3 eetl. olie
  • 500 g gefileerde zonnevis (zonder vel, in blokjes gesneden)
  • 1 ui (in vieren gesneden en de stukjes losgehaald)
  • een halve rode paprika(in reepjes gesneden)
  • 100 g bamboe(in dunne reepjes gesneden)
  • mespunt suiker
  • 1,25 dl vis-of groentebouillon
  • 1 eetl. chilisaus

 

Bereidingswijze

  1. Snij van de broccoli de roosjes af en leg ze even apart.
  2. Schil de stelen en snij er dunne plakjes van.
  3. Verhit de wok en schenk er de olie in en bak steeds enkele stukjes vis tegelijk aan alle kanten bruin.
  4. Schep ze voorzichtig om zodat de vis niet uiteen valt.
  5. Op een schaal overdoen en warm houden.
  6. Wok even goed heet laten worden en de broccolistelen,ui,paprika en bamboe 3 minuten bakken.
  7. Roosjes erbij doen en nog 1 minuut verder bakken.
  8. Bouillon,suiker en chilisaus over de groenten verdelen en aan de kook brengen.
  9. Vis in de wok terugdoen en heel voorzichtig omscheppen.
  10. Door en door heet laten worden en meteen opdienen.

Zonnevis (100 g) bevat 89 calorieën.
Calorieën Verdeling: 7% vet, 0% koolhydraten, 93% eiwit.


Eenheid: 100 gr.

Kcal: 89 kcal

kJoule: 375 kjoule

Eiwit: 19,4 gr.

Koolhydraten: 0 gr.

Vet: 1,4 gr.

Voedingsvezel: n.b.

Natrium: 100 mg.