Zeewolf

Monsterlijke vis, maar als filet heerlijk met een aparte smaak.

Keurmerken

 
temp
temp
temp-thumb
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Zeewolf

Anarhichas lupus (Latijn)
Catfish (Engels)
Steinbeisser (Duits)

 

Verspreiding
De zeewolf hoort tot de baarsachtigen en komt voor in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Het leefgebied spreidt zich uit van Spitsbergen, Noorwegen, de Noordzee, Groot-Brittannië, IJsland tot aan Groenland.

De (gewone) zeewolf is langs onze kusten overigens zeer zeldzaam.
De vis is vooral te vinden op rotsachtige bodems en soms op zand- of modderbodems. De watertemperatuur waarin de vis leeft ligt tussen de -1 en 13 °C.


Biologische kenmerken
De kop van de zeewolf is groot, met een opvallend gebit met lange stevige tanden voor in de bek en stompe tanden achterin. Hij voedt zich met schelp- en schaaldieren en gebruikt de lange tanden om deze te pakken of uit te graven en de stompe tanden om ze te kraken. De tanden worden ieder jaar gewisseld, wat verder bij vissen ongebruikelijk is. Ondanks het uiterlijk is het geen agressieve vis.

Bij een lengte van 50 tot 60 centimeter wordt de soort geslachtsrijp. De zeewolf kan 160 centimeter lang worden, een gewicht van ruim 23 kilogram bereiken en maximaal 22 jaar worden.

 

Overige informatie
De zeewolf wordt op grote schaal door de beroepsvisserij gevangen voor de consumptie en is ook bij zeehengelaars zeer gewild.


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Zeewolf heel
Zeewolffilet zonder vel (graatloos)
Zeewolf porties

 

Zeewolf fettucini

 

Ingrediënten

  • 4 zeewolf filets van 200 gr
  • 1 kg tagliatelle (groen of wit)
  • 25 g gemalen gruyerekaas
  • 1 het witte deel van een prei
  • 1 takje selderie
  • 1 wortel
  • 3 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje peterselie
  • 6 blaadjes basilicum
  • 10 pijpjes bieslook
  • 1 dl room
  • 200 g boter
  • 1 dl olijfolie
  • peper en zout           

 

Bereidingswijze     

  1. De groenten fijnsnijden, de tuinkruiden en de knoflook fijnsnipperen en alles mengen.
  2. Gezouten water met een scheut olijfolie aan de kook brengen.
  3. De tagliatelle hierin 8 minuten koken, laten uitlekken (let op het kookvocht bewaren) en in een grote vuurvaste schaal leggen.
  4. Het groenten-kruidenmengsel in een grote pan in olijfolie laten zweten, kruiden met peper en zout.
  5. Daarna overgieten met het kookvocht van de tagliatelle tot de groenten net onder staan, aan de kook brengen en verder laten garen in een open pan. Wanneer de groenten bijna gaar zijn de zeewolf filets erop leggen en nu met het deksel erop op een zacht vuur ongeveer 4 minuten verder garen.
  6. De zeewolffilets uit de pan halen en op de tagliatelle schikken.
  7. De room en de boter aan de groenten toevoegen.
  8. Ongeveer 5 minuten laten inkoken en al schuddend met de pan de saus binden.
  9. De groentesaus in de ovenschotel gieten, de kaas erover strooien en even in de oven gratineren.

Zeewolf (100 g) bevat 132 calorieën.
Calorieën Verdeling: 12% vet, 0% koolhydraten, 88% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerZeewolfGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerZeewolfTekst.jpg