Zeebaars (wild)

Luxere vissoort, een ware traktatie.

Keurmerken

   
temp
temp
temp
temp
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Zeebaars

Dicentrarchus labrax (Latijn)
Sea Bass / Grouper (Engels)
Zackenbarsch/Wolfbarsch (Duits)

 

Verspreiding
De zeebaars is een straalvinnige vis die zowel in zoet als zout water voorkomt. Jongen trekken vaak riviermondingen binnen waar ze in brak water kunnen worden waargenomen. De vis prefereert een subtropisch klimaat en leeft hoofdzakelijk in de Atlantische Oceaan, maar ook in de Middellandse Zee. De diepteverspreiding is 0,5 tot 100 meter onder het wateroppervlak. Langs onze kusten is de zeebaars minder te vinden al worden zowel volwassen als jonge exemplaren toch regelmatig in scholen waargenomen in de Maasvlakte, Scheldemonding en de Oosterschelde.


Biologische kenmerken
De volwassen vis is gemiddeld 50 centimeter, maar kan een lengte bereiken van 103 centimeter en een gewicht van 12 kg. De hoogst geregistreerde leeftijd is 15 jaar.

De zeebaars heeft twee rugvinnen en een aarsvin en is carnivoor.

 

Overige informatie
De soort kan worden bezichtigd in sommige openbare aquaria. De zeebaars is een lekkere vis en belangrijk voor de beroepsvisserij maar ook zeer gewild onder zeehengelaars.


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Zeebaars heel
Zeebaarsfilet met en zonder vel (zonder graat)
Zeebaarsfilet porties
Zeebaarscarpaccio

Gebakken Zeebaars

 

Ingrediënten

  • 1 zeebaars van circa 1 kg
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 1/2 citroen
  • 6 takjes peterselie
  • boter
  • 2 kleine uien (ringen)
  • 2-3 tomaten (ontveld en in vieren)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zout, peper
  • enkele takjes venkel (gehakt)

 

Bereidingswijze                 

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius of gasovenstand 3.
  2. Maak de zeebaars goed schoon en droog hem met keukenpapier.
  3. Geef met een scherp, puntig mes 2 tot 3 inkepingen aan beide kanten van de vis.
  4. Steek nu in elke inkeping een half teentje knoflook, een half schijfje citroen met de schil naar buiten en een takje peterselie.
  5. Doe ook een half teentje knoflook in de bek en de buikholte van de vis.
  6. Beboter een ovenvaste schotel en leg de zeebaars erin.
  7. Schik de uiringen en parten tomaat om de vis.
  8. Bestrijk de zeebaars met olijfolie en bestrooi hem met peper en zout.
  9. Plaats de schotel op het rooster onderin een voorverwarmde oven en laat de vis in 30 minuten gaar worden.
  10. Strooi de venkel erover en laat de schotel nog 15 minuten in de oven staan tot de vis geheel gaar is.
  11. Geef er een knoflooktomatensaus en gekookte aardappelen bij.

Zeebaars (100 g) bevat 118 calorieën.
Calorieën Verdeling: 10% vet, 0% koolhydraten, 90% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerZeebaarsGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerZeebaarsTekst.jpg