Zalm

Een van de beroemdste vissoorten, zeer veelzijdig.

Keurmerken

   
temp
temp
temp
temp
temp
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Zalm

Salmo salar (Latijn)
Salmon (Engels)
Lachs (Duits)

 

Verspreiding

De Europese of Atlantische zalm leeft als volwassen vis hoofdzakelijk in noordelijke zeeën en de Noord-Atlantische Oceaan. De soort kwam voor de industriële revolutie in alle grote Europese rivieren voor, maar is daar nu praktisch uitgestorven. Er worden pogingen gedaan de waterkwaliteit en de omgevingsfactoren zo te beïnvloeden dat de zalm terugkeert. De zalm voert op zee grote trekbewegingen uit en kan langs de Europese kusten en door de oceaan tot aan Groenland trekken. Ze leven meestal op ongeveer 10 meter diepte.
De groeifase duurt daar van één tot vier jaar en als de dieren voldoende vetweefsel hebben opgebouwd om de trek en de paai aan te kunnen zwemmen ze de rivierstelsels in. De meesten sterven na het paaien.


Biologische kenmerken
De zalm is een vrij slanke gestroomlijnde vis. Er zijn enkele ondersoorten die groot kunnen worden, tot ca. 1 meter.

In zee eet de soort uitsluitend vis.


Overige informatie
Culinair kenmerkt de zalm zich door de rode kleur van het vlees.
Wereldwijd wordt deze vis gekweekt, en is in die hoedanigheid zeer gewild.


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als

Zalm heel
Zalmfilet met en zonder vel
Zalmfilet met vel geschubt
Zalmfilet zonder vel schoon
Zalmfilet porties met en zonder vel
Zalmsalade
Zalmcarpaccio
Zalm tong rol
Gerookte zalm
Gestoomde zalmmootjes
Graved Lachs

Gerookte Zalm met gepocheerd ei op warme toast

 

Ingrediënten

  • 1 plak gerookte zalm
  • 1 geroosterde witte boterham
  • mayonaise of crème fraîche
  • mierikswortel
  • bieslook
  • 1 ei
  • peper 

 

Bereidingswijze     

  1. Meng een eetlepel mayonaise en een theelepel mierikswortel in een kommetje tot een sausje. (u mag ook - in plaats van mayonaise - crème fraîche gebruiken)
  2. Smeer dit sausje op de geroosterde boterham.
  3. Leg daarop de plak gerookte zalm en strooi er een klein beetje peper op.

 

Het is belangrijk dat u onderstaande aanwijzingen nauwkeurig opvolgt:

 

  1. Doe 2 centimeter water in een koekenpan en breng dit aan de kook.
  2. Breek een ei in het water en kook dit zachtjes precies 1 minuut.
  3. Doe na 1 minuut het gas uit en zet de eierwekker op 10 minuten (als u elektrisch kookt moet u de koekenpan van de kookplaat halen).
  4. Knip inmiddels wat bieslook kort af.
  5. Haal na 10 minuten het ei - met een houten spatel - uit het nog warme water. (de dooier is dan nog mooi zacht).
  6. Leg het ei op een houten plank of op keukenpapier om het overtollige water te laten opzuigen.
  7. Snij de slordige randen van het ei af.
  8. Leg het gepocheerde ei op de zalm en strooi er een klein beetje van de afgeknipte bieslook over.
  9. Serveer terwijl het ei nog warm is.

Zalm (100 g) bevat 99 calorieën.
Calorieën Verdeling: 15% vet, 0% koolhydraten, 85% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerZalmGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerZalmTekst.jpg