Victoriabaars

Een vraatzuchtige zoetwatervis die zelf wereldwijd veel wordt gegeten.

Keurmerken

 
temp
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Victoriabaars

Lates niloticus (Latijn)
Lake Victoria Perch (Engels)
Viktoriabarsch (Duits)


Verspreiding
De victoriabaars (ook wel nijlbaars genoemd) is een zoetwatervis uit de familie van de reuzenbaarzen. De soort leeft nu verspreid over heel tropisch Afrika maar kwam oorspronkelijk voor in het Tsjaadmeer, de Kongo, de Nijl, de Sénégal, de Volta en andere rivierbekkens. Volwassen exemplaren kunnen overal in een meer overleven zolang er genoeg zuurstof aanwezig is. De jongen overleven alleen in de ondiepere gebieden dicht bij de kusten. Victoriabaarzen zwemmen op diepten tot 50 meter.


Biologische kenmerken
Dit is één van de grootste zoetwatervissen, met een maximum lengte van bijna twee meter en een gewicht tot 200 kilogram. De victoriabaars is een geduchte roofvis die zich voedt met vis (zijn eigen soort inbegrepen), kreeftachtigen en insecten. De jongen eten ook plankton.

 

Overige informatie
Deze baars werd in de jaren '50 uitgezet in het Victoriameer. Uiteindelijk heeft dat het lokale ecosysteem volledig ontwricht.


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Victoriabaars heel
Victoriabaarsfilet
Victoriabaarsfilet porties

Rolletje van victoriabaarsfilet, ham en spinazie

 

Ingrediënten

  • 4 stukken victoriabaarsfilet van 200 gr.
  • 4 plakken gerookte ham
  • 2 eetl fijngehakte sjalot
  • 400 g gekookte spinazie
  • 1 dl visfumet
  • boter
  • 1 rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 2 dl room
  • peper, zout
  • een klein beetje boter

 

Bereidingswijze                 

  1. De victoriabaarsfilets in de dikte middendoor snijden en kruiden met peper en zout.
  2. Op ieder stuk victoriabaarsfilet een half plakje ham leggen, vervolgens 100 g gekookte spinazie en opnieuw een half plakje ham.
  3. Oprollen en met een koordje inbinden.
  4. De victoriabaarsrolletjes in de boter aanbakken en in gelijke schijven snijden.

 

Voor de saus:

  1. De peper schoonmaken en in blokjes snijden.
  2. De gesnipperde sjalot en look toevoegen en even stoven in de boter.
  3. De visfumet en de room toevoegen en 1/3 laten inkoken.
  4. Door een zeef passeren, kruiden en een klontje boter toevoegen.
  5. Een sausspiegel op het bord gieten en de victoriabaars erop schikken.

Victoriabaars (100 g) bevat 94 calorieën.
Calorieën Verdeling: 9,5% vet, 0% koolhydraten, 90,5% eiwit.


Eenheid: 100 gr.

Kcal: 94 kcal

kJoule: 397 kjoule

Eiwit: 19 gr.

Koolhydraten: 0 gr.

Vet: 2 gr.