Tong

Meest geliefde Noordzeevis.

Keurmerken

     
temp
temp
temp
temp
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Tong

Solea solea (Latijn)
Sole (Engels)
Seezunge (Duits

 

Verspreiding

De tong is een platvis en heeft een voorkeur voor relatief ondiep water met een zand- of modderbodem. De soort komt voor in het water van de oostelijke Atlantische Oceaan van Zuid-Noorwegen tot aan Senegal en vrijwel de gehele Middellandse Zee. In de winter trekt de tong zich terug naar het iets warmere water in de zuidelijke Noordzee.


Biologische kenmerken
De tong dankt zijn naam aan de ovaalronde vorm. Doordat de kleine oogjes dicht bij elkaar staan aan de rechterzijde kan de vis half ingegraven in het zand loeren op een prooi. Zoals alle platvissen wordt deze soort geboren als een 'gewone' vis met een oog aan beide zijden. De metamorfose komt al snel: als de jonge tong net iets groter is dan 1 centimeter. Een tong kan maximaal ongeveer 70 centimeter lang worden en zijn voedsel bestaat vooral uit wormen, maar ook kreeftachtigen en schaaldieren.


Overige informatie
De kleinste tong wordt aangeduid als 'sliptong' (en dus niet 'slibtong'). Deze naam is vermoedelijk ontstaan doordat dit visje zo klein is dat hij gemakkelijk door de mazen van het net slipt.


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Tong heel
Tong zonder vel in diverse maten

Gepocheerde tongrolletjes

 

Ingrediënten

  • 8 tongfilets (2 tongen)
  • 2 stuks prei
  • 2 mespuntjes peper
  • 2 deciliter witte wijn
  • 2 eieren
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels verse dille

 

Bereidingswijze                 

  1. Snij de wortelvoetjes van de prei en snij de prei dwars in stukken van zo'n 4 cm lengte. De lengte van de preireepjes moeten overeenkomen met de breedte van de tongrolletjes (ca. 4 cm).
  2. Snij het restant van de prei in dunne ringen.
  3. Was de prei.
  4. Bestrooi dan de tongrolletjes met wat peper.
  5. Wikkel de tongrolletjes om de prei en prik deze met een cocktailprikker vast.
  6. Breng intussen de witte wijn met eenzelfde hoeveelheid water aan de kook. Stoom de tongrolletjes in een stoommandje in ongeveer 10 minuten.
  7. Kook de eieren.
  8. Kook de preiringen in de stoompan gedurende 1 minuut.
  9. Garneer de tong- rolletjes met citroen en dille en de geblancheerde preiringetjes.

Tong (100 g) bevat 65 calorieën.
Calorieën Verdeling: 3% vet, 0% koolhydraten, 97% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerTongGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerTongTekst.jpg