Schelpen (diverse)

Gevarieerd en gewaardeerd.

Keurmerken

   
temp
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Kokkel, Scheermes en Vongole veraci

Cerastorderma edule, Ensis ensis en Venerupis decussata (Latijn)

Cockle, Sword razor shell en Grooved carper shell (Engels)

Herzmuschel, Schertförmige Scheidenmuschel en Venusmuscheln (Duits)

 

Verspreiding

De kokkel komt voor in de kustwateren van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Waddenzee. Deze schelp is te vinden in ondiep water (tot zo'n 20 meter) op de zeebodem, op 5 centimeter diepte in het zand.

Het scheermes leeft van Noorwegen tot aan Marokko en ook in de Middellandse Zee. Rond Texel en in de Oosterschelde komen zeer veel van deze schelpen voor.

Een vergelijkbaar verspreidingsgebied als het scheermes heeft de vongole veraci, een venusschelpachtige die te vinden is tot diepten van 35 meter.

 

Biologische kenmerken

De kokkel heeft een fraaie dikke schelp met diepe ribbels en kan tot 6 centimeter groot worden. Aan de ringen op de schelp kan de leeftijd worden afgelezen.

De scheermessen uit onze wateren worden ook wel het kleine scheermes genoemd en kunnen 13 centimeter lang worden. Dit mooie schelpdier is dun en kwetsbaar en kan variëren in kleur.

De vongole veraci kan 5 centimeter groot worden.

 

Overige informatie

Kokkel wordt ook wel hartschelp genoemd.

In Nederland wordt er veel op gevist maar vrijwel niet geconsumeerd: 90% wordt geëxporteerd naar Spanje. Milieuactivisten willen de vangst aan banden leggen omdat anders de zeevogels niet voldoende voedsel overhouden.

Het Hollandse scheermes heet officieel tafelmesheft. Op strand kan men zich er gemakkelijk aan verwonden.

Vongole veraci draagt ook wel de naam tapijtschelp. Dit schelpdier wordt op vergelijkbare wijze gekweekt als de mossel.

 

Bij Fix Fisch verkrijgbaar als

Gestoofde scheermessen met geconfijte knoflook

 

Voorgerecht voor 4 personen, 20-30 min. bereidingstijd

 

Ingrediënten

  • 12 scheermessen
  • 100 gr boter
  • 20 geblancheerde knoflookteentjes
  • 2 tl honing
  • 1 dl kalfsjus
  • 1 dl gevogeltefond
  • sap van 1/2 citroen
  • peper uit de molen
  • zout 

 

Bereidingswijze

Voorbereiden:
De scheermessen een nacht in koud, gezouten water laten weken. Goed naspoelen.


Bereiden:

  1. Met de punt van een (oester)mes de scheermessen uit de schelp halen en zorgvuldig controleren op zand.
  2. Nog een keer goed spoelen en de scheermessen tussen een keukendoek laten drogen.
  3. De boter in een steelpan verwarmen, de gesneden knoflook toevoegen en bakken.
  4. De honing toevoegen, licht laten karameliseren en met kalfsjus en gevogeltefond afblussen.
  5. De gesneden scheermessen toevoegen en op ong 70 graden C. enkele minuten laten stoven.
  6. Met peper, zout en citroensap op smaak brengen.
  7. De lege schelpen zorgvuldig wassen en verwarmen.


Serveertips:
Het gerecht met stoofvocht en al op de schelpen serveren met warm stokbrood en kruidenboter.

Schelp (100 g) bevat 73 calorieën.
Calorieën Verdeling: 1% vet, 12% koolhydraten, 87% eiwit.