Schar

Veelgevraagde en smakelijke platvis.

Keurmerken

   
temp
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Schar

Limanda Limanda (Latijn)

Dab (Engels)

Scharbe Kliesche (Duits)

 

Verspreiding

Schar is een platvis die voorkomt in de Europese wateren van IJsland, Ierland tot Noorwegen en ook in de Nederlandse wateren.

De vis leeft tot op een diepte van 150 meter.

 

Biologische kenmerken

De schar is een straalvinnige vis uit de familie van schollen en heeft een kenmerkende ruwe huid met openstaande schubben.

De vis kan maximaal 40 centimeter lang en 1 kg zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd is 12 jaar.

Het vrouwtje zet haar eitjes af in de maanden april t/m juni.

 

Overige informatie

Schar wordt het meest bevist met de twinrig, staand-want en flyshoot methode.

Deze vis laat zich het beste op de graat serveren.

 

Bij Fix Fisch verkrijgbaar als

heel

filet met en zonder vel

Gegratineerde schar

 

Ingrediënten

  • 4 scharfilets
  • 1 dl droge witte wijn
  • 2 eieren
  • 1 dl slagroom
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 20 gram boter
  • peper en zout    

 

Bereidingswijze    

  1. Was de filets en de dep de vis droog.
  2. Bestrooi de schar met wat zout.
  3. Rol de filets op en steek ze met een cocktailprikker vast.
  4. Pocheer de vis in de wijn met 1 dl water en wat zout 8 minuten.
  5. Leg de visrolletjes in een beboterde ovenvaste schaal.
  6. Splits de eieren.
  7. Klop de eiwitten stijf.
  8. Roer de eidooiers los met de room, 2 eetlepels witte wijn en wat peper en zout. Schep de eiwitten voorzichtig door het dooiermengsel en giet dit over de vis. Meng het paneermeel met de kaas. Strooi dit over het gerecht en leg er een paar klontjes boter bovenop.
  9. Schuif de schotel op het rooster middenin de voorverwarmde oven (225 graden) en laat het gerecht in 10 minuten een goudgeel korstje krijgen.

Schar (100 g) bevat 95 calorieën.
Calorieën Verdeling: 15% vet, 0% koolhydraten, 85% eiwit.