Mul

Geliefde vissoort, zeer smaakvol.

Keurmerken

 
temp
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Mul
Mulidea (Latijn)
Red Mullet (Engels)
Rote Barben (Duits)

 

Verspreiding

De mul is een soort uit de familie van de zeebarbelen die voorkomt in het oosten van de Atlantische oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. De vis is ook wel te vinden in de Noordzee en Het Kanaal maar wordt sporadisch gevangen langs de kusten van de Lage Landen.

Meestal beweegt de mul zich op een diepte tussen 5 en 60 meter op zeebodems die minder dan 100 meter onder het wateroppervlak liggen, zowel op stenige bodem als zand en modder.

 

Biologische kenmerken
Gemiddeld is de mul 25 centimeter lang, maar een lengte van meer dan 40 centimeter en een gewicht van maximaal 1.000 gram zijn mogelijk.

De vis is roze-rood op de kop en het lijf. De ogen staan opvallend hoog in de kop, het voorhoofd loopt steil af. Er zijn twee baarddraden en twee rugvinnen.

De mul voedt zich met bodemorganismen zoals garnalen, amphipoden, borstelwormen, weekdieren en op de bodem levende kleine visjes, die met behulp van de gevoelige baarddraden kunnen worden opgespoord.


Overige informatie
De mul is belangrijk voor de beroepsvisserij, want het is een smakelijke vis die vaak vers verkocht wordt en op diverse manieren kan worden bereid. Ook is de mul populair bij zeehengelaars.

Er bestaat een groot aantal volksnamen voor deze vis, onder andere 'koning van de haring' en 'koningspoon'.


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Mul heel
Mulfilet met vel

Rode mul met venkel

(een recept van Dock’s café Antwerpen)

 

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 1 rode mul 300 gram gefileerd maar met vel (met pincet de graatjes er even uit halen)
  • 1 grote venkel in grove julienne gesneden (bewaar het groen als garnituur)
  • 6 groene olijven zonder pit
  • 2 cl. olijfolie
  • 5 cl. extra vierge olijfolie
  • 20 gr. geklaarde boter
  • peper uit de molen
  • zeezout          

 

Bereidingswijze

  1. Zet een tefalpan met de geklaarde boter op een matig vuur en voeg de gesneden venkel toe. Laat de venkel garen terwijl u de pan af en toe omschudt.
  2. Als de venkel bijna gaar is doet u kort het vuur hoog om de venkel te kleuren. Breng op smaak met peper en zout en voeg de olijven toe.
  3. Plaats een andere tefalpan met de gewone olijfolie op een hoog vuur. Kruid de mulfilets met peper uit de molen (geen zout) en leg de vis met de velkant in de hete pan.
  4. Draai de filets na 1 minuut voorzichtig om, schuif de pan naar de buitenkant van het vuur en verlaag dat vuur. Laat de vis verder rustig gaar worden in 4 tot 5 minuten.
  5. Schik de venkel centraal op een groot bord en leg de filets met de staartkant naar boven tegen de venkel. Werk af met zeezout, het groen van de venkel en de extra-vierge.
  6. Serveer met knapperig stokbrood en zeer mooie olijfolie.

Mul (100 g) bevat 132 calorieën.
Calorieën Verdeling: 20% vet, 0% koolhydraten, 80% eiwit.


Eenheid: 100 gr.

Kcal: 132 kcal

kJoule: 555 kjoule

Eiwit: 19 gr.

Koolhydraten: 0 gr.

Vet: 4,8 gr.

Voedingsvezel: gr.

Natrium: 100 mg.