Koolvis

Smakelijke en zeer veelzijdige vis.

Keurmerken

     
temp
temp
temp-thumb
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Koolvis

Pollachius virens (Latijn)

Saithe / Pollock (Engels)

Seelachs (Duits)

 

Verspreiding

De koolvis (of: zwarte koolvis) is een straalvinnige zoutwatervis uit de familie van kabeljauwen en komt veel voor in het hoge noorden van de Atlantische Oceaan, maar ook wel in onze wateren.

Voor het paaien (februari t/m april) worden enorme trektochten ondernomen tussen het Europese en Amerikaanse continent.

De vis leeft tot op diepten van 200 meter.

 

Biologische kenmerken

Het dieet van volwassen exemplaren bestaat hoofdzakelijk uit vis zoals haringachtigen (sprot), zandspiering, kever, wijting en blauwe wijting. De soort kan tot 30 jaar oud worden en een maximale lengte bereiken van 130 centimeter. In de aanvoer ligt de gemiddelde lengte tussen 60-90 centimeter.

 

Overige informatie

Het visvlees is iets zachter, droger en donkerder dan dat van kabeljauw en heeft een grove structuur. De smaak is goed en leent zich voor alle mogelijke bereidingen. Koolvisfilet is dan ook regelmatig terug te vinden als hoofdbestanddeel in kant-en-klare toepassingen.

 

Bij Fix Fisch verkrijgbaar als

koolvis heel, filet met en zonder vel, koolvis porties met en zonder vel.

Gebakken koolvis met zoetzure tomatensaus

 

Ingrediënten

  • 600 gram koolvisfilets
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels bloem
  • 25 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram kleine zoetzure zilveruitjes
  • 1½ dl. curryketchup
  • 2 eetlepels fijngehakte koriander of bieslook
  • zout en peper           

 

Bereidingswijze     

  1. Pel en snipper de teentjes knoflook.
  2. Spoel de koolvisfilets af onder de koude kraan en dep ze droog.
  3. Bestrooi de visfilets vlak voordat u ze bakt met de bloem, wat zout en een snufje peper.
  4. Verhit de boter met de olijfolie in een ruime koekenpan.
  5. Bak de koolvisfilets in het hete vet bruin en gaar (ca. 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de stukken vis).
  6. Voeg de zilveruitjes en de knoflook toe en bak ze 1 minuut mee.
  7. Neem de stukken vis uit de pan en houd ze even warm.
  8. Voeg de curryketchup, 3 eetlepels water en de koriander of de bieslook aan de zilveruitjes in de pan toe en roer alles goed door elkaar.
  9. Schep de saus over de vis.

 

Tip: Lekker met maïskorrels en aardappelkroketjes.

Koolvis (100 g) bevat 80 calorieën.
Calorieën Verdeling: 6,5% vet, 0% koolhydraten, 93,5% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/KoolvisGrafiek.jpg












multimedia/produkten/_voedingswaarden/KoolvisTekst.jpg