Kabeljauw (Hollands)

Een zeer geliefde consumptievis. Heerlijk en bijzonder veelzijdig.

Keurmerken

 
temp
temp
temp
temp
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Kabeljauw Hollands
Gadus morhua (Latijn)
Cod (Engels)
Kabeljau (Duits)

 

Verspreiding

De kabeljauw is een soort uit de orde kabeljauwachtigen, die voorkomt in de Atlantische Oceaan. De vis is ook te vinden in de Noordzee. De belangrijkste huidige vangplaatsen zijn de Lofoten en de Doggersbank. De kabeljauw in de Barentszzee vertrekt in de periode tussen december en april naar het noordwesten van Noorwegen om te paaien.


Biologische kenmerken
Gemiddeld heeft een kabeljauw een lengte van 80 à 90 centimeter, maar uitschieters tot 150 centimeter zijn mogelijk. De volwassen vis heeft een olijfgroene en bruingevlekte rug, een witte buik en een lange kindraad.

De soort leeft op diepten van 20 tot 600 meter dicht bij de bodem en voedt zich voornamelijk met kreeftjes, krabjes, garnalen, vissen en mosselen.


Overige informatie

Kabeljauw wordt ook weleens het varken onder de vissen genoemd, omdat werkelijk alles van deze vis kan worden gebruikt voor allerlei verschillende doeleinden.


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Kabeljauw heel
Kabeljauw panklaar
Kabeljauwfilet met en zonder vel
Kabeljauwfiletruggen met en zonder vel
Kabeljauwfilet porties met en zonder vel 

Kabeljauwrecept voor 2 personen


Ingrediënten

  • 1 groot kabeljauwhaasje
  • 1 tomaat, in partjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode ui, in ringen
  • oregano
  • zout
  • peper
  • olijfolie

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
  3. Leg het kabeljauwhaasje in de ovenschaal en smeert hem in met de geperste knoflook. De stukjes knoflook mogen er gewoon boven blijven liggen.
  4. Leg de tomaat en rode ui links en rechts van het kabeljauwhaasje en bestrooit het geheel met zout, peper en oregano.
  5. Daar overheen sprenkel je rijkelijk olijfolie.
  6. Zet de ovenschaal circa 20 minuten in de oven.
  7. Leg een stukje vis op een bord en plaats er wat tomaat, ui en vocht overheen.

Hollandse kabeljauw (100 g) bevat 71 calorieën.
Calorieën Verdeling: 3,5% vet, 0% koolhydraten, 96,5% eiwit.

 

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerKabeljauwGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerKabeljauwTekst.jpg