Heilbot (zwart)

Het kleinere broertje van de witte heilbot.

Keurmerken

 
temp
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Heilbot (zwart)
Reinhardtius hippoglossoides (Latijn)
Greenland Halibut (Engels)
Schwarzer Heilbutt (Duits)

 

Verspreiding

De zwarte heilbot staat ook wel bekend onder de naam Groenlandse heilbot en is wijd verspreid in de noordelijke wateren van Alaska tot aan Japan en van Groenland tot aan Ierland.

Deze platvis leeft meestal dicht bij de bodem maar jaagt in hoger water en aan de wateroppervlakte.

 

Biologische kenmerken

De zwarte heilbot kan tot 80 cm. lang worden, bij een gewicht van 8 kg. Het oudste aangetroffen exemplaar ooit was 30 jaar oud.

De vis heeft een lichtbruin/groen gekleurde huid met een witte buikzijde.

 

Overige informatie

Heilbot wordt aan de westkant van Groenland op traditionele wijze gevangen, met kieuwnetten en beugen (longlines).

Zwarte heilbot werd vroeger meestal als Groenlandse tarbot verkocht, maar dit is inmiddels bij de wet verboden.

 

Bij Fix Fisch verkrijgbaar als

Heilbot heel
Heilbot panklaar
Heilbotfilet met en zonder vel
Heilbot porties
Gerookte Heilbotfilet heel en voorgesneden 

Gegratineerde cassolette van kabeljauwloin en zwarte heilbotfilet (6 pers.)

 

Ingrediënten

  • 600 gr. zwarte heilbotfilet
  • 3 kabeljauwloins                  
  • 200 ml. witbier, bijv. Hoegaarden                  
  • 200 ml. crème fraîche           
  • 200 ml kreeftensoep (bisque d'homard)                 
  • 60 gr. geraspte Gruyère               
  • 3 aardappels               
  • 6 boterrapen               
  • zout & peper uit de molen   

 

Bereidingswijze    

  1. Verwarm de oven voor op 180° C.
  2. Kook de aardappels tot bijtgaar in zout water, en snij er plakjes van.
  3. Leg deze trapsgewijs op elkaar, op een met boter ingevet bakblik.
  4. Schil de boterrapen en kook ze tot ze gaar zijn.
  5. Portioneer ondertussen de vis in 6 gelijke hoeveelheden en verdeel de heilbot en de kabeljauw evenredig over 6 ovenvaste schaaltjes.
  6. Kruid de vis met zout en peper.
  7. Maak een mengsel van de kreeftensoep (tenzij u zin heeft ook deze zelf te bereiden kunt u hiervoor een kreeftensoep uit blik voor gebruiken), de room en het bier. Giet dit in gelijke porties over de vis.
  8. Zet de schaaltjes in de oven en stoof de vis ca. 10 minuten tot hij gaar is.
  9. Bestrooi nu de schaaltjes met de geraspte kaas en plaats onder de salamander of ovengrill, samen met de schijfjes aardappel, die u ook bestrooit met kaas. Gratineer tot een dun korstje ontstaat.
  10. Giet de boterrapen af, haal ze even door wat gesmolten boter.

Zwarte heilbot (100 g) bevat 105 calorieën.
Calorieën Verdeling: 11% vet, 0% koolhydraten, 89% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerHeilbotGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerHeilbotTekst.jpg