Heilbot (wit)

Zeer gewaardeerde vissoort, de reus onder de platvissen.

Keurmerken

 
temp
temp
temp-thumb
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

 

Heilbot (wit)
Hippoglossus hippoglossus (Latijn)
Halibut (Engels)
Heilbutt (Duits)

 

Verspreiding
Deze straalvinnige platvis uit de familie van schollen leeft voornamelijk in het noorden van de Atlantische Oceaan: bij Noorwegen, IJsland, Noord-Amerika en Groenland tot op diepten van 2.000 meter.
Kweken wordt wel gedaan maar is technisch moeilijk: heilbot paait in de natuur op een diepte van 1.000 meter, iets dat in kweekomstandigheden aan land heel lastig is na te bootsen.


Biologische kenmerken
Deze vis leeft hoofdzakelijk van kreeftachtigen, vis en weekdieren. In uitzonderlijke gevallen kan de heilbot tot 3 meter en 150 kg doorgroeien, maar dat duurt dan wel 50 jaar. Bij commerciële vangsten is de lengte beduidend minder. De paaitijd ligt tussen januari en april.

Overige informatie
Heilbot is rijk aan visolie en is vooral gerookt een delicatesse.


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Heilbot heel
Heilbot panklaar
Heilbotfilet met en zonder vel
Heilbot porties
Gerookte Heilbotfilet heel en voorgesneden

Heilbot in roomsaus


Ingrediënten

  • 750 gr heilbotfilets 
  • sap van een halve citroen 
  • 4 of 5 eetlepels licht geklopte room 
  • 50 g geraspte kaas 
  • 30 g boter 
  • peper en zout


Bereidingswijze

  1. Schik de filets in de lengte in een vuurvaste schotel.
  2. Kruiden met peper en zout en het citroensap toevoegen.
  3. De room over de filets gieten, de geraspte kaas erover strooien en een klontje boter op de vis leggen.
  4. Zet de schotel in de oven (200°C) en laat de vis gaar worden.(15 à 20 min).
  5. Tijdens het bakken de room een paar maal over de vis scheppen. 
  6. Uit de oven nemen en garneren met toefjes peterselie.

 


Witte heilbot (100 g) bevat 105 calorieën.
Calorieën Verdeling: 11% vet, 0% koolhydraten, 89% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerHeilbotGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerHeilbotTekst.jpg