Grouper

Kleine reus van de subtropen.

Keurmerken

 
temp
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Grouper of Tandbaars

Epinephelus (Latijn)

Grouper (Engels)

Zackenbarsch (Duits)

 

Verspreiding

De grouper komt uit de familie van zaagbaarzen. Het is een verzamelnaam van diverse geslachten die weer zijn onderverdeeld in soorten.

Het is een beenvis die leeft in alle subtropische zeeën, zowel in brak als zout water en op diepten tot 300 meter. Meestal boven rotsen en koraal, maar af en toe ook boven modderbodem. Met name jonge exemplaren zijn soms ook te vinden in ondiep water, mondingsgebieden en mangroven.

De grouper zoekt vaak riffen, wrakken en andere plaatsen op om zich in holen en spleten te verstoppen.

 

Biologische kenmerken

De grouper heeft een fors lichaam en een grote bek met flinke lippen. De soort kan vrij groot worden: een lengte van boven de meter en een gewicht van meer dan 100 kilogram vormen geen uitzondering.

Deze vissen hebben niet veel tanden in hun kaken, maar beschikken over sterke beenplaten in hun keelholte waarmee zij hun prooi kunnen fijnmalen. Met hun krachtige kieuwspieren kunnen zij zich bij gevaar in rotsspleten vastklampen.

Jonge soorten zijn overwegend vrouwelijk, maar worden mannelijk tijdens de groei.

Het voedsel bestaat uit vis, inktvissen, krabben en kreeften. Groupers liggen vaak roerloos op een plek te wachten in plaats van te gaan jagen in het open water. Ze zuigen hun prooi naar binnen en slikken hem in, in plaats van deze in stukken te bijten.

 

Overige informatie

In het verleden is er intensief gejaagd op de grouper, vanwege het geliefde vlees. Op veel plaatsen in de Middellandse Zee is de soort nu beschermd en daar nemen de aantallen weer flink toe.

 

Bij Fix Fisch verkrijgbaar als

heel

filet met en zonder vel

Grouper met mediterrane saus (6 pers.)

 

Ingrediënten

  • 400 gram tomaten, ontveld en in blokjes
  • 250 gram zwarte olijven, ontpit en doormidden
  • 100 gram kappertjes op zout, afgespoeld
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 ongeschilde teen knoflook
  • 100 milliliter olijfolie
  • 1 grouper van ongeveer 1,3 kilo, schoongemaakt, gefileerd en gestroopt
  • 2 theelepels citroensap
  • 900 gram aardappels, in dunne plakjes
  • zout en peper    

 

Bereidingswijze    

  1. Roer de tomaten door de olijven, kappertjes, oregano, knoflook en olijfolie in een kom en zet hem 6 uur afgedekt op een koele plaats.
  2. Verhit de oven tot 180 °C (gasovenstand 4).
  3. Bekleed een grote ovenschaal met een vel vetvrij papier of bakpapier.
  4. Snijd de vis in zes porties en besprenkel ze met citroensap.
  5. Schik de plakjes aardappel in steeds kleiner wordende cirkels in de schaal, zodat een grote rozet ontstaat, en bestrooi ze met zout en peper.
  6. Zet ze circa 15 minuten in de oven, tot de plakjes aardappel bruin kleuren.
  7. Haal de schaal uit de oven en leg de stukken vis in het midden van de rozet.
  8. Zet de schaal nog eens 10 minuten in de oven.
  9. Haal hem eruit en leg de aardappels en de vis – nog steeds op het papier – op een platte schaal.
  10. Verwijder de knoflook uit het tomatenmengsel, schep het mengsel over de vis en de aardappels en zet het gerecht meteen op tafel.

Grouper (100 g) bevat 92 calorieën.
Calorieën Verdeling: 10% vet, 0% koolhydraten, 90% eiwit.